Sunday, July 14, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

Related Posts

State-Of-The-Art Manufacturing & Storage Facility For Patanjali, Assam, Built By Everest Industries

Purpose
This case study explores the design and features of Patanjali Food Park located in Assam designed by Everest to optimize the efficiency and productivity of the facility. The study highlights the importance of a well-designed Manufacturing and storage facility in maximizing operational effectiveness.

Introduction
The manufacturing facility played a vital role in the customer’s expansion plans and an efficiently designed facility can significantly impact overall operations. Patanjali engaged Everest for building a state-of-the-art facility for optimum functionality and employee comfort.

Geometry
The manufacturing and storage facility boasts an area of more than 9,50,000 square feet, strategically planned to streamline operations. The layout focuses on efficient material flow, with clearly defined areas for producing, storing, packing, and shipping the products.

Architectural Features
The facility’s architecture combines functionality with aesthetic appeal. The optimal steel design by Everest maximizes space utilization, allowing for operational efficiency. The well-insulated roof ensures energy efficiency of the building.

Maintaining proper ventilation and ambient temperature is crucial for product quality and creating a comfortable work environment. We designed advanced ventilation systems comprising Turbo Vents and Roof monitors based on the air changes desired by the customer. This ensures consistent airflow and eliminates stagnant air pockets. Moreover, carefully selected materials helped in maintaining optimum temperature throughout the facility, even during extreme weather conditions.

Harnessing natural light not only reduces energy costs but also enhances the well-being and productivity of the staff. The Food Park capitalizes on natural lighting by incorporating large windows, skylights, and translucent roof panels. The design allows ample daylight to penetrate deep into the building, minimizing the need for artificial lighting during daytime operations. Employees benefit from a brighter and more pleasant working environment, leading to improved efficiency.

Challenges
The site was situated in a hilly terrain and remote location which made the mobilization of equipment and manpower to the site problematic. Everest’s site management team methodically planned the execution of the structure by roping in a skilled workforce who could work in such difficult site conditions.

The facility is in a highly seismic Zone (V) with heavy wind speed; hence the engineering and design team took extra precautions to see that the building is strong and economically designed. It was also imperative to assess rainfall intensity to design gutters and down takes to prevent downpours from the roof. All trims and flashing were double-checked to prevent water leakage.

The Modern Food Park of Patanjali serves as a prime example of a well-designed manufacturing and storage facility that optimizes operational efficiency, employee comfort, and environmental sustainability.

Popular Articles