WHAT’S NEW

Passenger Clearance Building,China

The PCB is built on a new 150-hectare artificial island reclaimed from the open waters to the north-east of Hong Kong International Airport (HKIA), and, will benefit from the proximity to the HKIA’s transport links, including the Skypier Ferry Terminal, and the MTR’s Airport Express and Tung Chung line. It is the new crossing point over the boundary between Hong Kong, Zhuhai and Macao and the facilities will serve as a gateway for all those passing through it.

The building provides a unique opportunity to give Hong Kong an architectural ‘front door’ which celebrates travel, surrounded by water with views to a natural skyline of evergreen mountains and hills. The movement through the building is punctuated, with full height canyons allowing natural daylight to penetrate all levels of the building, and, ensuring there is a visual connection to the linear roof form to further reinforce clarity of wayfinding. The elegant modular roof form ideally lent itself to offsite pre-fabrication and has enabled an efficient construction process achieving a very high level of quality. The project is environmentally friendly, aiming to meet the highest standards for new developments and utilising innovative green technologies.

Weiwuying, Taiwan

Mecanoo’s 141,000-square-metre National Kaohsiung Centre for the Arts, described as the “world’s largest performing arts centre under one roof”, is now open in Taiwan. The extraordinary architecture of Weiwuying is inspired by the sinuous canopy created by clusters of banyan trees commonly found in the region. The single sweeping building covers a surface area of 35 acres, and, is set in the spectacular 116-acre (470,000 sqm) subtropical park in the heart of Kaohsiung, making it the world’s largest performing arts centre under one roof as well as Taiwan’s most significant cultural investment in a generation.

It incorporates five state of the art performance spaces: a 2,236-seat Opera House, a 1,981-seat Concert Hall, a 1,210-seat Playhouse, a 434-seat Recital Hall and an Outdoor Theatre linking the building to the park. The building’s flowing roof is defined by the scale and arrangement of the four auditoriums contained within. The art centre’s auditoriums are all accessed from a covered foyer, named the Banyan Plaza, which runs throughout the building around the venues, creating a publicly accessible area for people to gather.

Kaohsiung, with a population of around 3 million, located in the south of Taiwan, once a major international harbour, is now a modern, diverse city with a rich cultural offer. The new National Kaohsiung Center for the Arts, occupying a site that was formerly a military training base, symbolises the developing outlook for the city of Kaohsiung and Taiwan – with a mission to connect local and global talent through arts and culture.

Shenzhen Energy Company

The 96,000m2 office development for the state-owned Shenzhen Energy Company is designed to look and feel at home in the cultural, political and business center of Shenzhen, while standing out as a new social and sustainable landmark at the main axis of the city. The volume and height of the new headquarters for Shenzhen Energy Company was predetermined by the urban masterplan for the central area. The development consists of two towers rising 220m to the north and 120m to the south, linked together at the feet by a 34m podium. BIG developed an undulating building envelope which creates a rippled skin around both towers and breaks away from the traditional glass curtain wall.

By folding parts of the envelope that would reduce solar loads and glare, a façade with closed and open parts oscillate between transparency to one side and opacity to the other. The closed parts provide high-insulation while blocking direct sunlight and providing views out. As a result, the towers appear as a classical shape with an organic pattern from a distance and as an elegant pleated structure from close-up. The sinuous direction of the façade corresponds to the solar orientation: it maximizes north-facing opening for natural light and views, while minimizing exposure on the sunny sides. This sustainable facade system reduces the overall energy consumption of the building without any moving parts or complicated technology. The folded wall provides a free view through clear glass in one direction and creates a condition with plenty of diffused daylight by reflecting the direct sun between the interior panels.

3 World Trade Centre, Manhattan

The city’s fifth-tallest building spans 80 storeys and reaches 1,079 feet (329 metres) high, making it currently the second tallest building at the redeveloped World Trade Center site. Also known as 3WTC, the building is surrounded by 10,000 floor-to-ceiling glass panels and based on a reinforced concrete core. Steel girders and beams form a lattice K-shaped pattern up the sides of the tower. All the corners are without columns and are shaped by an exterior glass and steel bracing system. This bracing is finished in stainless steel to complement the reflective glass.

The design is typical of the firm’s work, which includes a set of residential high-rises across from the Tate Modern in London that features a similar external bracing system. Located at 175 Greenwich Street in Downtown Manhattan, 3WTC is a mixed-use building with plans to include offices and private residences. The first three storeys and two below grades are designated for retail. For ventilation, air is drawn into the building from high up the tower – so it is supposedly cleaner than at ground level – and then filtered to remove chemical pollutants. Three terraces are included in the tower, on floors 17, 60 and 76, with the upper two being privately owned by companies. The top terrace is currently the tallest outdoor office patio in Manhattan, at 935 feet (285 metres) above ground level. The tower is part of the greater World Trade Center (WTC) campus, which includes SOM’s One World Trade, which welcomed its first tenants in November 2014, and Spanish architect Santiago Calatrava’s Oculus, which serves as the WTC Transportation Hub. The entire WTC campus is spearheaded by Silverstein Properties in collaboration with the Port Authority of New York and New Jersey, which owns most of the property.

The Morpheus Hotel, Macau

It is the first tower in the world, to use an external skeleton to support its massive structure, the Morpheus hotel is one of the final projects designed by celebrated architect Zaha Hadid. DesignCurial were offered the chance to speak to viviana to find out more about the Morpheus hotel project, which is due to open in the spring of 2018. 28,000 tons of steel were used to construct the supportive exoskeleton that makes this project one-of-a-kind. The result is a sensuous and intriguing form which provides the construction advantage of contributing to the building’s stability, and reduces the internal structural requirements optimising the interior layout. By using a pioneering exoskeleton, there is more freedom with regards to how to use the space inside.

The building will contain approximately 780 guest rooms, suites and sky villas in the two main towers. These are joined at the top – by an infinity pool and leisure area on the 40th floor – and at the base, by the hotel’s central atrium. In between these connecting points, there will also be two sky bridges that connects the towers and gives the overall design the appearance of a melting sculpture. The aim for Zaha Hadid Architects was to create something new and original for the city, which represented the future of buildings and helped set Macau apart from other popular high end travel destinations. One of the ways that the team overcame these challenges was through the use of technology. Two highly connected pieces of tech were used in the project: bespoke scripts to control the geometry, and computer controlled robots to assemble components. A unique piece of architecture, as the last project of a great design legend, the Morpheus hotel will undoubtedly make a mark on its surroundings – and give Macau a bright future as a luxury travel destination.

Sportcampus Zuiderpark

Sportcampus Zuiderpark – a €50 million sports park designed to promote a healthier society in The Hague, Netherlands. Completed by British design studio Faulkner Browns Architects, the green-roofed recreational facility draws the eye with its copper-hued steel ribbon that changes color throughout the day and its sensitive approach to human scale.

The 33,000-square-meter Sportcampus Zuiderpark comprises a gymnastics hall, beach sports hall, spectator area, a multipurpose sports hall, as well as a variety of sports science and education spaces. The green lung, the Zuiderpark, has a new heart. In deference to its historic surroundings, the sports complex takes on an ovoid shape that the architects creates the perception that the building’s edges are retreating into the distance, minimising its visual scale.

The largest interior spaces were placed in the rear of the building so that the building height at the front could be reduced to provide a more comfortable human scale. Textured precast concrete panels make up the plinth on the ground level, while wraparound glazing on the upper level is partly shielded by a striking metallic ribbon. Near the entrance, the swooping roof opens up to frame a small courtyard. Three-quarters of the roof is covered in heat-regulating sedum, solar panels, and solar water heaters. Geothermal energy is used in the heating and cooling system.

Singapore Tower

Bjarke Ingels Group and Carlo Ratti Associati have started building a 280-metre-high skyscraper in Singapore, which will feature a four-storey vertical park complete with treetop cocoons. The tower, at 88 Market Street in the city-state’s financial district, will contain 29 floors of office space and 299 apartments, along with gardens spread through the building. The design shows the glass and steel facade of the 51-storey tower being “pulled apart” at the base, mid and upper levels to allow trees and plants to protrude out. “At multiple elevations, the facade peels open to reveal urban oases for its users and the surrounding city, animating the elegant smoothness of modern architecture with the ubiquitous tropical nature. The tower will become the joint-second tallest building in downtown Singapore, with only SOM’s Tanjong Pagar Centre rising higher. A public park will be located on the ground floor, with spaces for exercise classes, art installations and community events. Paths and covered walkways through the forest will lead to a 19-metre-high open space in the tower’s podium housing shopping and dining outlets, as well as the lobbies for the offices and residences. Four interconnected levels of the tower, at the 100-metre point, will be dedicated to a 30-metre high vertical park, with a covered spiral stairway rising through the centre.

This tropical garden will also feature a jungle gym, cocoons suspended in the treetops, “sky hammocks” and a cafe. “In this building, green areas are made accessible to the public at different heights, allowing the city’s exuberance to extend throughout the entire tower. “Working in nature will be as essential to the experience of the building as the most advanced digital technologies, offering us a glimpse of tomorrow’s offices. Tech-wise, the Singapore Tower is due to have sensors, Internet of Things-enabled devices and artificial intelligence capabilities “scattered throughout” to allow tenants to “fully customise” the skyscraper.

“Buildings can no longer be designed with a singular purpose or customer profile in mind – the definition of work is rapidly evolving and will continue to take on new forms. The upcoming integrated development will set a new benchmark for workspaces of the future as we harness the best-in-class design, engineering and smart technologies to empower occupants with new levels of flexibility and mobility. The lower eight floors of the tower will be occupied by 299 serviced apartments, along with a swimming pool, jogging track and gym, residents lounge, social kitchen and barbecue pits. While the upper 29 floors will be office spaces, a sky terrace on the rooftop is set to feature more cascading greenery, a restaurant, and what the developers claim will be Singapore’s “highest urban farm”

Perth Stadium, Australia

Perth Stadium will open to the public on 21 January, signaling the end of a decade-long planning, design and construction process. Hassell, Cox Architecture, and HKS Sport and Entertainment, as part of the Westadium consortium, won a competition to design the publicly-funded stadium which sits adjacent to the Perth CBD on the Burswood Peninsula. The stadium, which has its first sporting match scheduled for February, is a five-tiered structure wrapped in a bronze facade made from anodized aluminum that is also embedded with an LED light system. With the capacity to seat 60,000 people, the stadium is the third-largest in Australia. A fabric roof covers 85 percent of the seats, which ring the pitch in a steep, bowl-shaped arrangement that maximizes views. The project also included the precinct surrounding the stadium, which is composed of three recreational spaces inspired by The Dreamings and the site’s connection to the Swan River.

These include a covered “community Harbour” linking the stadium precinct to a new railway station; a precinct on the western side with an amphitheatre; and an area on the northern side containing a children’s playground, picnic areas and a boardwalk. WA government architect Geoff Warn, who was a member of the jury that selected the winning design, a “monumental iconic quality” that would immediately become synonymous with the city. The internal experience was designed to be enjoyable for users, with a bronzed interior skin creating an inviting atmosphere and a visually interesting texture.” The second is a sinuous footbridge designed by Denton Corker Marshall and Parry and Rosenthal Architects connecting the stadium to East Perth. Delays in the bridge’s construction have led to a cap on the stadium’s capacity over fears of increased congestion on match days.

Class Café, Thailand

In the past couple of years, Buriram has seen the birth of many new architectural structures. Been located on the main road that leads to the city center, Class Cafe occupies the once old and unused building and is now turning into a new destination of this northeastern city’s inhabitants. As the first branch outside of Nakhon Ratchasima, the neighboring province where the coffee house brand is originated, the project’s owner’ brief includes the wish to have the old-looking structure wrapped with the new building shell with the current architectural trends being the references. Looking through the structure’s physical conditions into the actual demands of both the project’s users and owner, the architect proposes the idea that is later materialized into the design of the building.

While the building’s capacity is sufficient to function a café, the architect thinks that idea of using air conditioning system with all the functional spaces may have caused the program’s ambience to be somewhat too homogenous. The inspiration for outdoor space comes from the ‘sala’ (a Thai pavilion) located on the yard of the owner’s grandmother’s house. The outdoor addition grants greater flexibility to the house’s functional space, especially on the good-weather day. The architect’s idea is to add an architectural element that serves the similar role to a ‘sala’. The 4×15-meter pavilion with the height of 7.5 meters is constructed at the front of the existing building instead of spending the money on wrapping the original structure with a new shell. A semi-outdoor space offers the diverse spatial experiences and can be used to host events while concealing the preexisting structure of the old building as the owners initially intended. The construction employs the use of steel structure for shorter construction period and relocation when the lease comes to an end.

With one of the partners owning a corrugated metal sheet factory, the material is used for the construction efficiency including the modern aesthetic that the fast-growing city such as Buriram needs. While popularly used to construct the solid form of building shells, the material is approached differently with Class Café. The architect searches for the beauty in the straightforward use of corrugated roofing sheets whose image is often associated with cheap buildings. The sheets with standard width and 1-meter length are jointed to the steel structure in horizontal configuration, with 15-centimeter gap between each piece, collectively forming the pavilion that stands 6-meter high from its base. The gaps allow the corrugated sheets to reveal the beauty rendered from their sleek thinness. The structurally solid mass when complemented by the presence of light looks visually weightless and airy. The joints are flexible enough for the sheets to slightly move when encountering a strong wind while the damaged sheets can be conveniently replaced in the future. With the copious amount of 1,036 sheets and 8,288 joints, the installation is handled with great attention to details, similar to the way a piece of furniture is crafted where intricacy and time are pivotal to the desired aesthetic appearance and functionality.

New Passenger Terminal, Franjo

The new terminal complex serves up to 5 million passengers a year. The first phase site plan has 8 boarding bridges linked to the terminal building on the north side, and an arrival/ departure ramp with a viaduct on the south. The landside surroundings spatial organization at entrance allows the dominance of pedestrian esplanade in the middle. A dynamic roof envelope, which unwraps itself, to levitate above the terminal hall generates the free dynamics of the structural net – an iconic expression of the landscape and its relief features as original attributions to the generated architectural form. The distinctiveness of the architectural design is achieved through a composition of hypars.

The envelope structure is a spatial truss gently curved in two directions deploying tens of thousands prefabricated steel tubes and nodes based on the triangular off grid module ending in bright, glossy and clean roof surfaces. In the same way, the interior is enriched with the originality of the curved ceiling and construction that is bursting with a multitude of steel elements of the spatial steel structure. The terminal building interior ambiences bear the attributes of neat, clearly arranged areas that follow the functional requirements of airport protocols. This steel truss structure is built on a modular grid of 3.60 x 3.60 m, with an off-grid displacement between the upper and lower truss level. The pier design allows for the flexibility that is necessary to sustain the expected increase of air traffic in the future.

New Passenger Terminal building dimensions are 153m by 153 m, reaching to a height up to 35 m, with a 284-m long pier, total gross building area of 65,000 m2. Functional organization is developed and distributed vertically among the four levels: – Arrival level is located at the level “0” ground floor.