WHAT’S NEW

International Cooperative Education Building of USST, Shanghai

The idea was to retain the planar contours of the original library on the site as a memory of the place, while also serving as a plaza for the new building. New construction grew from here, to the north oblique upward growth, on the one hand, the square space on the vision toward the north, on the other hand, echo the top form of the building east, then the building upward spiral extension to the west, and on the direction of texture consistent with campus embed a suspension to extend, and respond to the whole of the campus space relationships.

The main entrance of the building is located below the suspension and enters the building from the wide memory square. A corridor divides the space into two parts, the vestibule, and the atrium. forming unconventional perspective experience according to the non-parallel relationship in the triangular atrium formed by the boundary of the site. On the east side, the second and third floors make use of the spatial characteristics of the inclined roof to design the public study room of the duplex. The French Windows fully introduce the outdoor green meaning into the interior, and the roof sets skylight to bring comfortable natural light to the deep room.

The outdoor sloping roof draws people’s eyes from the horizontal direction to the sky, greatly reducing the pressure of the building volume on the square, and makes people have unlimited imagination space. The metal suspension protrudes horizontally, which is full of the sense of future. It is in contrast with the inherent red brick outer wall of The University of Science and Technology, and it is also a metaphor for the collision and cooperation between different cultures in the world.

Helsinki Central Library Oodi, Finland

Oodi is the new central point for Helsinki’s impressive public library network. The new library in the city center consists almost entirely of public spaces and offers a wide selection of services. It is a highly functional addition to the local urban life. Oodi offers a technically and spatially flexible framework for cutting-edge, adaptable library operations, and acts as the citizens’ common living room and workspace from early morning to late evening, seven days a week.

The key concept of the design is the interplay between the building’s three floors. Kansalaistori, the public plaza in front of the building continues inside, merging with the public spaces of the ground floor. This busy, constantly updated floor with a multipurpose hall, a restaurant, a playground, exhibition space, and the National Audio-visual Institute’s cinema is suitable for quick visits and walkthroughs. The traditional serene library atmosphere can be found on the top floor – a calm area floating above the busy city center, offering unobstructed views to the surrounding cityscape. These two floors, perfectly complementing each other, are created by the building’s arching wooden volume. The spaces inside the volume are more intimate, offering opportunities for learning-by-doing. This middle floor is an environment optimized for contemporary media and latest tools, containing workshop spaces for music and multimedia.

The wooden volume creates an entrance canopy over the plaza forming a large covered outdoor space that expands the building’s functions such as the ground level restaurant outdoors. The large public terrace on top of the canopy doubles the amount of public outdoor space available for library visitors and creates a new destination for people to meet at.

The spatial concept is executed by building the library as an inhabited, asymmetrical bridge spanning over 100 meters over the open ground floor space. The bridge structure consisting of steel trusses and beams is supported by two massive steel arches, tensioned together with a reinforced concrete tension slab. This structural solution has enabled the construction of the flexible column-free interior spaces. Secondary steel trusses support the cantilevering balcony and roof canopy asymmetrically from the arch structure, forming a unique structural design to accommodate both permanent and temporary functions for both the library and the public realm.

Pedestrian Bridge, Rhode Island

A curved and stepped wood-covered Pedestrian bridge to link two parks in Providence, Rhode Island.

Spanning 394 feet (120 metres), the Providence River Pedestrian Bridge connects new green spaces on the east and west sides of the city’s riverfront. The design also incorporates five existing piers along the Providence River. Built with a steel superstructure, the curvaceous form is clad in modular panels of Wana wood, also known as Red Louro. In addition to its durability and resistance to rot, the South American hardwood was chosen for its use in boat building to evoke Providence’s maritime past.

With modern innovations, this exceptionally versatile material was used to capture formal characteristics reminiscent of historical ships while simultaneously transitioning into an innovative contemporary solution. Using parametric tools to develop the internal structure for each panel, the team was able to modularise the larger system for efficiency while preserving the unique form and outer surface curves. The prefabricated design was chosen to help with long-term maintenance and enable access to the steel structure if needed. The result accelerated the production schedule and reduced material waste and costs. The bridge’s form is stepped to create a lower level that is closer to the water. It faces south and features plantings and wide steps that double as seating. On the east side of the bridge, a pathway splits in directions towards James Street and Transit Street.

The west side of the bridge joins a 4.5-acre (1.8-hectare) green space and Providence’s Innovation and Design District, a development underway by Wexford Science and Technology and includes a new building, Point225, that houses Brown University’s School of Professional Studies. As a part of the Waterfront Park Master Plan, the Providence River Pedestrian Bridge had a significant responsibility to unify the East and West Park spaces into an integrated public environment synthesising both urban and natural conditions.

New Genoa Bridge, Italy

The final piece of the new Morandi Bridge decking in Genoa, Italy has been put in place. Designed by Renzo Piano, the structure is being built to address the tragic collapse of the original bridge that claimed 43 lives. In the aftermath of the disaster, Piano offered to donate the design of a bridge to replace the old one, having been deeply affected by the tragedy.

Under Piano’s vision, the scheme will incorporate weight-bearing columns reminiscent of a ship’s bow. In honour of the victims, 43 lamps will cast a light across the bridge, shaped like ship sails. Renders show a minimalist white beam bridge supported at regular intervals by tall piers. The new bridge will have to be simple and parsimonious, but not trivial. it will look like a ship moored in the valley, a light and bright steel bridge. it will reflect the sunlight during the day and absorb solar energy to return it at night. it will be a sober bridge, respecting the character of the Genoese.

The bridge serves as an essential element that will allow genoa to reclaim its role as a great port and trade city. the bridge is an important junction connecting the city with France, the port and, generally, with nearby areas. Renzo piano building workshop designed the bridge with a continuous steel deck extending 1,100 meters (3,609 ft) with 20 spans. the 19 elliptical piers of reinforced concrete will be primarily positioned at 50-meter increments, although because of their location on the river and the railway, two of these piers will be 100 meters apart.

Airmesh, Singapore

AIRLAB has completed an angular, mesh-covered pavilion at Singapore’s Gardens by the Bay, which has a structure made with 3D-printed stainless-steel nodes. Built using more than 200 rods connected by 54 3D-printed steel nodes the temporary pavilion was created by the Architectural Intelligence Research Lab (AIRLAB), based at the Singapore University of Technology and Design. Called AIRMESH, it is the product of five years of researching and was assembled in two days using only hex keys.

Designed to remain on its site for three years, the pavilion has been oriented to frame four key views for visitors to the Grant Associates and Wilkinson Eyre Architects-designed park: the nearby Dragonfly River, the SG50 Dome, the garden’s entrance path and the rooftop of the Moshe Safdie-designed Marina Bay Sands Hotel. Drawings its shape from what AIRLAB describes as a “three-dimensional complex neural network, the pavilion’s tetrahedral design means it can withstand loads of 16 times its 700-kilogram weight despite its delicate appearance.

As 3D printing technologies are maturing to match the mechanical, scale and speed requirements of construction, systematic research regarding applications and technologies becomes essential. A new kind of intricate aesthetics is obtained from using a tetrahedral typology in the structure that spreads the heavy loads into extremely slender elements. Two layers of plastic mesh cover the pavilion’s exteriors, shading the metal walkway inside while also allowing purple LED lights filled to either side of this path to illuminate the structure like a lantern at night. It unlocks immense possibilities for future architectural designs like transportation hubs, large span roofs and even skyscrapers.

Taksim Pavilion, Turkey

The most important public spaces of democracy for contemporary cities are squares. Those who live in the city come together freely in these spaces where their differences turn into acquaintances and a feeling of belonging to the city becomes open for everyone. Therefore, cities find a meaning through the presence of squares. Istanbul Metropolitan Municipality has initiated the process of redesigning several important public places with the participation of Istanbul residents in order to enhance the life of the city and to assert the right for a free urban life in Istanbul. Urban design competitions will be opened for important squares of Istanbul, especially Taksim Square.

The pavilion is an amphitheater made up of two wings that connect to the square through steps at both sides. The stage becomes an activity platform surrounded by two tribunes that face each other. The steps are made of wood modules that are placed on a steel structure. The stage hosts a surface of 180m2 where dance, theatre, music or spontaneous performances can be watched. More importantly, the urban design competition finalists will be voted by the Istanbulians here, making the pavilion a place to discuss new ideas for the city. Under the amphitheater an exhibition space includes an overview of the history of Taksim square. The envelope is made of thin steel elements that become also the handrails above. Joining Station designed by IND branch was built in Istanbul Taksim Square in 2020.

Xinhu Hangzhou Prism, China

Construction has begun on OMA’s pyramid-shaped mixed-use building – Xinhu Hangzhou Prism which forms the heart of Hangzhou’s Future Tech City in the new Technology Central Business District (CBD. Hangzhou, the capital of Zhejiang province, is known as one of China’s most beautiful cities with a high quality of life

OMA’s design for Xinhu Hangzhou Prism integrates modernity into the beauty of the surrounding natural landscape. The complex will house a hotel, retail space, lofts and an atrium garden. The 50,000 sqm prism is shaped by two radical oblique cuts through the building envelope, creating terraced lofts with generous scenic views. A large interior void creates a publicly accessible garden with water features and playgrounds.
A pinnacle reaching into the sky, the Prism pays homage to the ancient saying that the there is “paradise above, and Hangzhou below”. The Prism is complemented by an adjacent 35,000 sqm residential tower, reflecting the geometry of a prism in its façade. “Xinhu Hangzhou Prism will encourage the development of a creative community in the new CBD of Hangzhou,” saya Chris van Duijn. The design enables flexible programming and a broad repertoire of communal outdoor spaces, while maintaining a strong visual identity: striking in its form, archetypical yet contemporary.”

Vista Tower, Chicago

Vista Tower is a 95-storey hotel and residential skyscraper being built in Chicago, Illinois, US. It is expected to become the third tallest skyscraper in the city upon completion. Designed by Studio Gang, the project broke ground in September 2016. Magellan Development Group and China-based Dalian Wanda Group are developing the project at an estimated cost of $950m. The project is Dalian Wanda Group’s first project in the US.

The Vista tower will include a trio of interlinked buildings that will be 47, 71 and 95-storeys high, with the tallest building being 1,144ft-high. The entire development will be spread over an area of 1.9 million square feet. The tower design is based on the crystalline form called frustum, which is a truncated pyramid. Each of the towers will include a stack of these pyramids alternating in conventional and inverted form, creating a wave pattern of convex and concave surfaces.

The wavy exterior of the buildings will provide spectacular views for residents. The exterior will be clad in glass of five shades of blue to create a wave gradient across the height of the tower. The smaller floors in the tower will be clad in a slightly darker glass as they will experience more heat gain. The varying gradients of the glass cladding create different responses for various climatic conditions, thereby improving the building’s environmental performance. The developers are aiming to achieve LEED silver certification for the project. A projecting glass cube will house the restaurant area of the tower. It will be raised on stilt-like concrete columns to enable pedestrians and customers to pass through to roads and pedestrian areas located in Lakeshore East. “It is expected to become the third tallest skyscraper in the city upon completion.” Construction of the building structure is expected to be completed by April 2020.

Neocleous Tower, Cyprus

The project is a mixed-use landmark tower including offices, retail, a Euro-Mediterranean alternative dispute and resolution centre, one luxury apartment, a business club and four-storey automatic car parking. The new offices will connect directly with open public spaces to offer a new spatial experience, to encourage social interaction and communication throughout the company. Each floor will exploit the inherent advantages of the coastal location and capture the sea views. The project incorporates large terraces facilitating maximum enjoyment of the outdoor Mediterranean lifestyle. The tower design was inspired by its unique location. The brief was mainly driven by the Limassol climate and the breathtaking sea views. For most of the tower spaces to enjoy sea views the service core and circulation had to be sited at the rear of the building.

The shallow footprint maximizes the potential for natural day lighting and ventilation, with a double skin façade which protects the most exposed sides of the building and satisfies fundamental criteria for BREEAM or LEED. A steelwork design solution was deemed the most suitable response to the plot size, the slender building and the basement parking layout. Due to the small and compact nature of the site it was desirable to reduce the building footprint to offer a friendly approach and provide the neighborhood with accessible open space.

Genoa Bridge, Italy

Stefano Boeri has unveiled the design of a circular elevated walkway that will be built below Renzo Piano’s replacement for the collapsed Morandi Bridge in Genoa, Italy. Developed by his eponymous studio Stefano Boeri Architetti, working with Metrogramma and Inside Outside, the walkway forms part of the Polcevera Park and The Red Circle masterplan, which has been designed to “breathe new life” into the landscape that is recovering from the Morandi Bridge collapse in 2018.

The masterplan will overhaul the site below Piano’s replacement structure, with a circular red walkway elevated above biodiverse parkland and a “sustainable innovation” zone. The Polcevera Park and The Red Circle has been thought out as a system of parks with different ecologies and infrastructures. “For sustainable mobility and smart buildings for R&D, and manufacturing with the aim of reversing the current image of the Polcevera valley from a complex and tragically devastated place to a territory of sustainable innovation for the rejuvenation of Genoa itself.

At the heart of the Polcevera Park and The Red Circle, the giant walkway will create a circular “corridor” for bikes and pedestrians to move easily between the parks and buildings. It will measure 1,570 metres in length with a radius of 250 metres, and will be built from steel as a reference to the “powerful local tradition of blast furnaces, cranes, and overhead cranes”.

The walkway will be marked in the city by a 120-metre-high wind tower, which will be used to generate green energy that will be distributed to the buildings in the area. Below it will be the Polcevera park, which will be divided up into a number “linear fields” that will align with the bridge’s support columns. At the heart of the Polcevera Park and The Red Circle, the giant walkway will create a circular “corridor” for bikes and pedestrians to move easily between the parks and buildings. It will measure 1,570 metres in length with a radius of 250 metres and will be built from steel as a reference to the “powerful local tradition of blast furnaces, cranes, and overhead cranes”.