STEEL APPLICATION

Federation Tower, Moscow

Federation Tower is a complex consisting of two skyscrapers – the 63-storey Tower West and the 97-storey Tower East – on lot 13 of the Moscow International Business Centre in Moscow. The two towers stand on the same mixed-use plinth. The most recognizable high-rise landmark in Moscow, Federation Tower has a memorable silhouette in the form of two glass sails which face one another. The Federation Tower complex ascends to 374 meters. The design is based on the concept of the vertical city. Each of the towers has a combination of office and residential floors, interspersed with sports and entertainment functions. The six-storey plinth likewise has offices and a shopping gallery.

The basis of the foundations of the Federation Tower complex is a massive concrete slab. Both buildings rely for their stability on a mighty concrete core whose walls are 1.4 meters thick at its base, as well as on 25 perimeter columns extending all the way through the towers from the foundations to the top storeys. Every 25-30 storeys there are outrigger storeys made from high-strength steel structures. The façades have been glazed using the very latest glazing systems: the surface of the glass reflects the sun’s rays while preserving the optimum temperature in the building. In terms of density, the glass comes close to the thermal performance of a brick wall. At the time when use of the latter technology began at Federation Tower, it was being used in no other skyscraper in the world.

Form of Wander, Tampa

Form of Wander is situated to host new outdoor activities and new memories of the Tampa’s active waterfront. As an inverted mangrove, the green-hued aluminium canopy announces itself among palms as a signal on the Hillsborough River.

The tree-like structure appears to float between water and land. Seven trunk-like columns straddle this path onto the water, inviting visitors to walk around and through on a winding path. They thrust up into a tangle of branches, not unlike the root structures of mangroves which take root along Florida shorelines–part of the resilient ecology, evolved to withstand hurricane force winds.

An atmosphere of filtered light and reflected currents is to be found there, under faceted members that split, arch, and recombine to produce an open network. Gradients follow linear stripes pale green to brilliant white, which, alternately highlight cantilevered edges and shadow the interior portions. Somewhere between the natural and the iconic, the piece is identifiable on the riverfront, regardless of the direction of approach, but emphasizes the greenery to be found on the newly opened Julian B. Lane Riverfront Park.

A destination for your Sunday stroll, a meeting point for your morning runs, an obstacle course for games of tag — Form of Wander is an experience as much as it is a signal on the horizon. From within its boughs, the structure performs as a framing device for the surrounding landscape, both heightening the scenery and providing new visual access to it.

Poly He Clubhouse China

Poly Courtyard is in Chenxiang Town, northwest of Changtai County, Zhangzhou adjacent to Xiamen. The architectural form is established through, transformation and combination of modern composition methods. The large overhangs, used in the main façade can depict the overall image, intensify the sense of space depth at the entrances, and correspond to the limit access in the actual internal function area. The building is designed in three storeys corresponding to different environmental factors, thus creating different space feelings.

The ground floor connected to the natural landscape level will serve as a private leisure area, with more semi-open spaces to blur the indoor and outdoor boundaries. The second floor, under the arc roof will serve as a quiet meditation area to better experience the special fun inside the traditional elements. The first floor directly connected to the city will serve as a public activity area to link and open up the upper and lower floors.

A core area is set for penetrating and connecting the semi-passage area, where, the arc of the roof changes, which undertakes main transport function and manifests the characteristics of each part at the same time. The curtain wall keel is transformed to integrate with external texture tightly, creating a changing light and shadow indoors with the shifting of time and light ray. The roof and wall naturally matching into an integral whole through red terracotta panels can display a sense of modern composition in a tile-mimetic color.

Martin’s Lane Winery, Canada

Tucked, into a hillside in Kelowna, British Columbia, the design of the newest von Mandl Family Estates winery draws a close parallel between the topography of the land and the gravity-flow winemaking process taking place inside. Conceived, of as a simple rectangular form with a central split or “fracture” down the middle, the production side of the building follows the direction of the site, utilizing the downhill slope for its gravity-flow process.

The other half containing the visitor area cantilevers out over the vineyards, offering sweeping views of nearby Okanagan Lake and the iconic bell tower of Mission Hill Winery, von Mandl’s first winery in the region, also designed by architect Tom Kundig.

The design’s central “fracture” allows for an expansive line of clerestory windows, increasing natural daylight intake into the production areas, as well as opening impressive views of the surrounding vineyards and natural landscape. The building’s exterior is cladded with obsidian-painted structural steel, while rusted corrugated steel is used for siding and roof overhangs. Siding panels are tilted downhill to visually underscore the story of the gravity-flow process. The facility has a private tasting room accented by a glass and perforated-steel wall that overlooks the barrel storage area.

A custom-designed and fabricated spiral steel staircase leads up to a larger tasting room and visitor experience area with perforated steel on the outside and solid steel inside. The form of the staircase was inspired by the stainless-steel filtering equipment used in the wine industry, as well as by the Fibonacci sequence that reflects how grapevines propagate.

Skywalk Gibraltar

Arc Designs has created a cantilevered viewing platform, and walkway with a glazed floor, perched on one of the highest points of the Rock of Gibraltar. Named Skywalk, the viewing platform is built above an existing WWII military platform in the Upper Rock Nature Reserve that once served as a base for anti-aircraft Bofors guns. Arc Designs wrapped the existing stone platform with a 2.5-metre-wide glazed walkway and balustrade, which cantilever over the steeply dropping terrain. Steel stairs lead from the walkway up to the top of the original military platform, where the old octagonal concrete gun-base now serves as a seat for visitors to rest and gaze out towards the horizon.

The design aspiration of this project was to afford the visitor with new and unrivalled views in all directions including over the rocky cliff-face below, while at the same time ensuring a subtle intervention, which did not detract from the natural and historic nature of the unique setting. The structure is anchored to the ground with numerous rock anchors, which each support a tensile load of 15 tonnes. The anchors ensures that the structure can withstand not just the imposed load of visitors above but also the considerable wind speeds of over 93 miles per hour that are generated over the ridge of the rock.

The Skywalk can be accessed from the road via a panoramic lift, which anchors the overall cantilevered structure back to the terrain. The Skywalk’s main steel structure comprises 18 separate pieces, weighing a combined total of over 30,000 kilograms, while the glazing modules, which include 750-square-metres of glass panels, are roughly the equivalent area of four tennis courts with the largest component weighing approximately 650 kilograms.

BBVA Headquarters, Madrid

BBVA’s new headquarters is located on the northern periphery of Madrid. A linear structure of three-story buildings, with courtyards, passages and irrigated gardens, is laid over the entire site which has a considerable slope like a carpet, analogous to an Arabian garden. The existing buildings are altered to tie in with the new structures, and to create offices and gardens of similar linearity and scale.

They are either cut out or filled in to be integrated into the overall “fabric”. It is a raw architecture, one where the structure is prominently expressed. It is a design that is informed by the strong influence of the solar conditions, which ultimately results in a southern type of architecture. Along the rather narrow inner gardens and streets, concrete columns and cantilevering floor slabs provide shade to prevent excessive sun, which reduces demand for air conditioning. The full height but recessed glazing provides good daylight conditions in the offices to minimize artificial lighting.

Along the periphery of the complex we developed brise-soleils that are fixed in between the floor slabs. Unlike the prominent modern references, these are cut out in the lower part at an angle to provide more view and daylight where protection is needed least- resulting in figurative element that vary in direction and size according to the solar angle and program. The sloping site creates another subtle yet influential consequence on the facade as the brise-soleils adjust in height. A round like plaza is cut out of the carpet, and then, it is as if this mass were tilted upward to become a very slim tower to mark BBVA in the Madrid skyline. In contrast to the low-rise offices, the tower offers another type of workspace, with views across the city and to the mountains. The plaza is planted with hundreds of trees and surrounded by various communal facilities. Together, the plaza and the tower provide orientation to the entire complex.

Bahá’í Temple, Chile

Designed by acclaimed Canadian architectural firm, Hariri Pontarini Architects’, the Bahá’í Temple of Chile in South America used the state of the art technology to create a spiritual and emotional space. The engineering firms were keen on keeping the integrity of the architectural form. The resulting design is a sculptural building composed of nine identical, torqued wings. Inside, the temple contains a light-filled space for prayer and meditation that is topped with a central oculus.

Even in the final stages, Gartner Steel and Glass came up with a new approach that eliminated the sub-frame, saving over $850,000.

     

Going in an entirely unexpected direction, the architects created a form made up of nine “sails” that twist, bend, and curve as they reach up to join an “oculus” at the apex. In the harsh Andean terrain, the building appears to billow and coil lightly as it emerges from its heavy concrete base.

Located in an earthquake zone, the structure was designed to withstand extreme earthquakes and wind. Each of the wings rests on concrete columns on seismic bearings, so that in the event of an earthquake, the building can slide to absorb the shock. The superstructure of the wings was built using hundreds of slim-profile steel members and nodal connections. Each of the nine wings of the building have two surfaces – one of cast glass and one of stone, resting on a steel structure.

Metro Stations, Toronto

Pioneer Village station straddles the border of York Region, beneath the intersection of Steeles Avenue West and Northwest Gate, anchoring a corner of York University Campus. The station will serve as an integrated regional transport hub serving up to 20,000 subway passenger trips daily, providing 1,881 commuter parking spaces and two separate regional bus terminals. The location is otherwise underdeveloped and it is intended that the station entrances and bus terminals will create a public focal point that will serve the future development of the surrounding area, beginning with Steeles Avenue West. The subway station’s entrances were designed as a pair of sculptural structures; their height exceeding that necessary, to increase their visibility. Rendered in weathering steel, these two structures mirror each other in shape and scale. The bus station canopy – also Corten steel – has a huge cantilevered roof, the surface of which is planted with meadow grasses, to create a ‘green-roof’ and to provide shelter for waiting passengers.

Both Pioneer Village station and Finch West station comprise beautifully executed concrete work. In Pioneer Village the interior walls are faceted, highly-polished concrete and the supporting columns along the length of the platforms are angled and ovoid in section. Public Art Installation: “LightSpell”, designed by realities:united, Berlin, is a “super sculpture”; a hybrid between art and the lighting of the subway station. The interactive installation consists of a suspended array of 40 light elements that run along the ceiling throughout the station. Each element produces the alphabet; special characters and numerals, enabling passengers to send messages that appear on the display. The debate on censorship of this installation is ongoing. Finch West station is located at the intersection of Keele Street and Finch Avenue West. The hydro corridor to the north of the station accommodates commuter parking for 347 vehicles, Passenger Pick-Up and Drop-Off with associated access roads from Keele Street. Bruce McLean, Alsop’s long-term collaborator, was appointed as artist for the station, and in this particular case the art is totally integrated into the architecture of this structure.

 

Tres Cantos Technology Park, Spain

The Spanish Electricity Network commissioned IDOM for the complete rehabilitation of two buildings at the Tres Cantos Technology Park. The operation comprises an integral adaptation to the new training and technological needs of the company, modernizing all the buildings through an environment that allows to comply the energy efficiency requirements. The distribution of the new campus seeks to increase the quality of spaces and classrooms, as well as an efficient organization, taking full advantage of the available space, generating clear and recognizable access areas, reducing and clarifying the area of the project destined to the common areas. From the formal point of view, the project seeks to value the spatial conditions of the building from four main elements: the closed communication and sanitary cores, the new inner courtyard, the organization of the plants and the exterior image of the building. The new inner courtyard aims to provide natural light to the central area of the building which is currently very dark. The appreciation of this new patio allows it to act as an open visual background from both levels of the building. Around the patio are organized the training and meeting rooms with natural light coming through the courtyard.

Among them, the divisions will be formed by opaque panels to control the classrooms acoustics. The current facade is composed of glass panels, some of them are inclined (on the main facade) and opaque areas formed by brick walls covered with monolayer mortar. The elimination of the inclined panel of the main facade is expected. The buildings are energetically rehabilitated in their entirety, applying passive strategies to improve their energy behavior: insulation in the roof, threshold and blind facades; glass and high-performance joinery; sun protection and infiltration control. It is made by a high technical level energetic performance in the building. In front of the facade was installed a metallic protection composed of galvanized steel sheets of variable opacity, supported by a main structure and joined by horizontal uprights of variable size according to the orientation of the facade, to avoid direct solar radiation.

Bumble Headquarters, Texas

Before Bumble moved in to the commercial building in the Rosedale neighborhood of Austin, Texas, the collaborative team at Mark Odom Studio was already at work, restoring the space to its original early-60s aesthetic.

As an adaptive reuse project, Mark Odom and his team drew inspiration from photographs, of what used to be a Floorcraft Carpets in its original form and worked to creatively mimic the textiles and details of that era. When Whitney Wolfe Herd and her team at Bumble were looking for an architect to make their vision come to life in the space, Mark was a natural fit, already knowing the space and proving he could think creatively to imagine a space like none other.

Drawing inspiration from photos provided by Bumble and the interior design team at JEI Desgin, Inc., the architects at Mark Odom Studio made visions of hexagon wall coverings and a lifestyle-focused environment a reality.

The vision for the graphics and overall style of The Hive was influenced by a variety of inspiration photos. It was Mark Odom Studio’s role to make those photos come to life while also developing a design that functions within the space. Mark Odom and his team started to imagine how to make the vision for Bumble HQ’s grand staircase come to life, they had to attach a new steel panel to the existing staircase structure. The team also had to carefully map out the hexagon pattern that wraps around the staircase.