WHAT’S NEW

Melopee School

A very simple ‘chopstick’ urban plan is developed by O.M.A. in which green open pockets alternate with dense construction. To offer a notion of centrality to the linear plan, a public path is meant to cross the whole strip.

The site for the school faces one green area at its south side, the dock on its west side, a square and a housing block on the north, and the harbour road on the east. The requested program for the building, a combination of a primary school, after school care centre, a nursery, and sports facilities for both the school and its neighbourhood, is diverse and extensive. On top, it requires a great deal of specific outside playgrounds.

In order to counter the lack of space, deal with the inside-outside complexity of programs and allow for the public path to pass, the maximum building envelope is divided into two halves: one compact building housing all interior functions, and outside space in which the playgrounds are stacked. In between both, and under a first-level playground realized in glass tiles, the path crosses the volume. A galvanized steel skeleton unifies the two halves. On the side of the interior volume, the façades of the building are designed as a patchwork of opaque and translucent polycarbonate, glass, and aluminium louvres. The outside structure will be overgrown with vegetation climbing along with a steel mesh, in which some large ‘windows’ are cut out.