Qaammat Pavilion, Greenland

0
10

Located in Sarfannguit, a cultural landscape in West Greenland and a UNESCO World Heritage site since 2018, the Qaammat pavilion by Konstantin Ikonomidis is designed to celebrate and promote the Inuit intangible cultural heritage and traditional knowledge of the environment.

Characterized by the two fjords that meet on Sarfannguit’s eastern tip on the hills, the pavilion’s location has been carefully chosen by the local community, UNESCO site manager Paninnguaq Fleischer-Lyberth and the commissioned architect Konstantin Ikonomidis for its impressive view over the Sarfannguit municipality. Set on the planned trail between Sarfannguit and Nipisat, this site-specific installation will serve as a landmark and a gathering point and dissemination site in Sarfannguit, where the World Heritage site’s beautiful surroundings can be experienced by locals and visitors to the village.

The Qaammat pavilion is designed as a poetic and aesthetic object, but most importantly as a symbolic gesture acknowledging the natural site and rich history, the distinctiveness of the Greenlandic culture, and the spiritual sensibilities rooted in Sarfannguit. Attached to the upper part of the metal poles is a custom-made stainless steel bracket with a circular geometry. The metal bar is fully horizontal and the poles vary in length according to the terrain. The curving walls, constructed in glass blocks, form a linear pathway open at both ends, which serves as the entrance to the pavilion.

The design draws inspiration from the moon and the Arctic light in combination with the snow’s reflections. An important part of the design phase was site-specific research by Konstantin Ikonomidis. Following his earlier work and research on the subject of home, Konstantin focused on his interest in integrating landscape, culture, and human stories into the design. Marked by encounters, conversations, and interviews with the locals, the architect intends to reflect these experiences, stories, and myths poetically in the design of the pavilion.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here