Steel Marvels

Owara Restaurant, Nashik

Owara located in the Chandsi area of Nashik, is a stand-alone restaurant which automatically makes the design brief inclusive of the exteriors starting with the entranceway.

The otherwise regular concrete and brickwork construction makes use of an unusually sloped roofline and angularly placed M.S. columns supporting the canopies of the outdoor seating to create an impermanent bamboo tent like impression, akin to a tribal structure.

Coupled with all the Warli painting that adorns the compound wall as well as the entrance gateway, the structure doesn’t just stand out against the regular built scape of the city, but also emphatically announces its tribal Warli theme through all the modern metaphor of steel and glazing.

It has four seating categories, like Garden Seating, Main Plinth seating, Kopchi (a hide out for college students) and a mini banquet. This restaurant has 6 types of kitchen.

 

 

The combination of a prominent built form, uncommon roof scape, steel and glazing and brilliant lighting are sure to make “Ówara” stand out in the Nashik skyline and enjoy local popularity. The eatery scores on double ends by successfully showcasing a tribal theme without compromising on any contemporary technological contribution towards its comfort and ambiance.
Dhananjay Pawar
Managing Director, Synectics Architects

Insight
An interesting alternation between modern or contemporary design elements and tribal insignia has been used in Owara to balance modern catering requirements with a tribal theme.

As the mannequins of a Warli couple and a centrally placed Tulsi planter welcome a visitor at the entrance, he or she then passes over a glass bridge framed in M.S. sections, placed over a fish pond visible through it, to enter and be lead to the various dining areas of the restaurant. Pausing at this bridge, gazing at the fishpond beneath, one can decide which area to dine at and proceed towards it.

The bridge also leads to the main entrance in the indoors through a double height teak wood door with bamboo handles entering through which one can find himself in the indoor dining area spanning almost the entire building length.

This large dining space is abutted by an open kitchen at one end and by a staircase leading upstairs to the banquet hall doubling up as a discotheque at the other end. Located right opposite the main entrance is a doorway leading to an inner dining area, a secluded one preferred by youngsters and couples, aptly named ‘Kopchi”.

The structure has an interesting elevation from all sides. A traditional stone wall at one end which relates to a contemporary block cladded with Shera Planks. It has different moods in the day as well as in the nighttime. In the night times it glows with a very different mood than in day and not a single drop of water is wasted from the property as it is getting recycled.