COVER STORY, Special Stories

A proposed Cricket Stadium

The design translates the philosophy of creating sustainable buildings along with a contemporary form, thus creating a balance and a global design for the future.

Half of the stadium sites on contoured land thus generating interest through the play of levels and offering a panoramic view of the hills.

The form of the design compliments the natural beauty of the site and its fluidity creates a natural flow within.

Creative group’s role in the project was that of a design consultant and formulating the vision for the conceptual design – from the master planning of the site to the selection of material specification who further collaborated with Populous Architect for this project.

Material Bifurcation
The project proposal is for a cricket stadium and hence the choice of structural materials becomes primary in developing a large-scale design. The structural materials for the project have been carefully selected keeping in mind using advanced but sustainable materials:

Multi Cell Polycarbonate Skylight
Use of multi cell polycarbonate skylight – 16mm thick & 1040 mm wide, fitted on MS purlins, provides the necessary structure while the maximizing the daylight.

Double Skin Stand Up Seam Roofing System
The aluminium roofing system designed and installed to withstand the expansion and contraction forces resulting from an atmospheric temperature range 5 to 45 degrees Celsius. The complete roofing system meets the required thermal (U) performance of maximum 0.32 W/m2K. Compact Laminated Board Wall Cladding

Use of compact laminated board wall cladding is durable and ensures good performance throughout its lifecycle. It also uses 60 per cent raw materials which are recyclable, hence making it environmentally friendly.


We believe that a building can be made sustainable by understanding the nature and choosing the materials wisely, thus focusing on its performance and primarily responding to its ecology and available resources. Our firm has strongly believed in the philosophy that “buildings are more than just a mass of brick and concrete; they are a living organism.” As living organisms evolve, our buildings should also transform with the need and the understanding to create a more sustainable yet creative design. This project proposal was aimed at taking forward this ideology and developing a climate responsive yet contemporary design
CHARANJIT SHAH & GURPREET SHAH
Principal Architects, Creative Group

Architectural Features
It is a general trend and perception that large buildings are biggest guzzlers of energy, but keeping in mind basic design strategies, then it is possible to reduce the energy load and make them sustainable. Solar movement became a decisive factor in orientation of the building and creation of a building envelope to protect against the harsh west sun.

The design is part of a contoured landscape, which provides an excellent opportunity to place the building to provide a clear view of the mountains. The dynamic and fluid form of the design aims at integrating it with the natural surroundings itself, making it a part of the landscape. The proposal also includes a practice field for the players to utilize, thus making the facility a fully functional sports arena.

The entire stadium has been planned in a radial pattern with multiple egress points to enable shortest travel distance. The entry points for visitors, players and VIPs have been clearly defined, thus making the circulation and movement pattern easier. Apart from the stands, a green hill was also designed as a part of the project to provide the spectators a more casual setting towards viewing cricket.

Keeping the approach towards sustainability at its core, the design uses various active and passive strategies to make the project energy efficient and save almost 60 per cent of the energy. Over years due to rapid infrastructure development and building work the open spaces for ground water recharge has reduced considerably. Water table is dropping every year and is cause for immense concern. Grass track with over 90 per cent porosity helps in ground water recharge. Hard surfaces like asphalt and concrete have 95 per cent water runoff and no percolation. Thus, using green grass pavers for parking serve dual purpose of landscaping and ground water recharge.

Adoption of active water saving strategies like – waste water treated on site for irrigation and recycling as flushing water using STP and ETP, use of low flow sanitary fixtures, enable water saving of up to 50 per cent.

Uniqueness
The design translates the philosophy of creating sustainable buildings along with a contemporary form, thus creating a balance and a global design for the future.

Half of the stadium sites on contoured land thus generating interest through the play of levels and offering a panoramic view of the hills. The form of the design compliments the natural beauty of the site and its fluidity creates a natural flow within.

The use of skylights creates a transparency, while the double skin stands up seam aluminium roofing gives dynamism to the large span structure. Further, the use of advanced energy saving techniques and passive design strategies make the project unique in its approach and a model for future such projects.