COVER STORY

Madhu Jayanti International Private Limited

The tea blending facility on the national highway near Kolkata evokes an extraordinary contemporary character in an industrial design with hues of grey terracotta. Located in an industrial zone of Kolkata, MJIL represents the ultimate climatological considerations in design through its tilted windows toward south. The cross ventilation inside is enhanced through reversing the position of ventilators in south and north direction. The metal jalis enhancing the venturi’s effect on the southern façade, of the offices located in front area of whole building are nicely reducing the air conditioning load required. Steel has been innovatively used, to construct large span modular construction and the shaded canopy.

Concept
The main focus of the structure was to build a self-sustainable system. All the openings are aligned in such a direction that the interior spaces can experience a natural cooling. The windows at south facade have metal louver at the top and at the bottom in the openings of north and east side facades.

The diffused sunlight can enter through metal (terracotta) jali, indirect illumination can travel a maximum 10 mt. from the external façade. In the upper floor, natural light would penetrate from the north light truss system.

Artificial ventilation based on prescribed air changer is an integrated part of the design. The roofing system allows for hot air escape from the strut of ridge. But in ground and first floor need some mechanical ventilation system for circulation of air. The perforated metal panels at the front facade allow light & ventilation for the front offices area. A water reservoir for water recycling and solar panel promoting renewable energy, were opted being environment concern.

Steel is a material that has been used internally and externally for various iconic structures worldwide. In India and in Kolkata steel is not extensively used, but in the making of the icons such as Howrah Bridge and second Hooghly Bridge, steel had been the preferred choice. The industrial facility of MJIL (Madhu Jayanti International Limited) a tea processing facility has a repetitive module of steel post-beam construction, where, functionality and speed has been the primary drivers of the projects. The vaulted roof and north light with steel perforated front facade adds to a character creating a statement in steel building. The total span of the building is 108m in length and 40m in width. A column grid of 8mx7.2m is continued over the entire building. The focus was driven toward climatic consideration such as ventilation and rainwater harvesting systems. The vaulted roof with north light and angular windows facilitates light and ventilation and a signature iconic design is created in steel”.
Ayan Sen, Principal Architect, Ayan Sen Architects

Steeling Edifice
The industrial facility of MJIL (Madhu Jayanti International Limited) a tea processing facility has a repetitive module of steel post-beam construction where functionality, and, speed has been the primary drivers of the projects. The vaulted roof and north light with steel perforated front facade adds to a character creating a statement in steel building.

The structure evokes an extraordinary contemporary character in an industrial design. The metal jalis enhancing the venturi effect on the southern facade of the offices located in front side. Steel has been innovatively used to construct large span modular construction and the shaded canopy.

Architectural features
The site is situated beside the Kolkata- Delhi national highway. This is the tallest building proposed in that area. Being in such nodal point of the urban scape, the structure itself needs to have a dominating expression. The 110 m long facade with the reputation of few modular openings creates visual symphony.

The surrounding buildings are mostly made in monotonous industrial look. The bright terracotta hue of the panels and the crude concrete texture of the wall is an exceptional composition to attract the visitors’ eyes. The north light truss with a slight curvature over the huge mass is brutally influential. The use of skylight and sunbreaks create an adequate illumination and a pleasant ambience in the interior spaces.

Form Development
The building needed to evoke contemporary characteristics and represent a nodal point on the national highway. The climatological conditions have been kept in mind by changing position of ventilators to north-south direction. The windows are tilted towards south. The metal jalis enhance venturis effect on the south facade of the building.The focus was driven toward climatic consideration such as ventilation and rain water harvesting systems.

SUSTAINABLE OFFICE COMPLEX
STEEL DAY 2020
SSMB AWARDS 2020

SEND YOUR STRUCTURAL STEEL PROJECTS

Facebook