Boxen, Stockholm

Boxen, the new studio gallery at ArkDes, the Swedish Centre for Architecture and Design in Stockholm, is a robust machine for fast-changing, experimental exhibitions. It is a structure that can be used in its entirety inside and out, from bottom to top, by both exhibitors and audience as a tactile, physically engaging experience. The blank canvas of the white-box interior contrasts with an external surface of chain-link wire mesh, designed for informal exhibition display effectively doubling the exhibitable wall space.

Built from a pre-fabricated standard section steel structure, and lined internally with birch plywood and white plasterboard, Boxen is covered by a corrugated steel roof. The primary structure, with columns at regular intervals, make up the main frame of the gallery and is exposed externally. Cantilevering from the primary structure, the ramp begins at the main opening, passing by a viewing platform at a large circular opening, and ending with a balcony that stretches the entire length of the gallery.

The roof, lifted from the walls to connect the exhibition space to the surrounding hall, allows natural daylight to enter the main interior space. The interior is a tall, symmetrical, white room accessed by three doors. The layering of materials on the outside of the structure creates a filigree expression and a visual depth that, in concert with the multitude of openings, blur the boundaries between the inner gallery space, the external exhibition surface, and the surrounding museum hall.

 

 

Comments are closed.